Page 495, fig. 21.24 – Carnival of the Harlequin by Joan Miro, ca. 1924-25

Art

Students Name

Institution of Affiliation

Course Title

Date

1) Page 495, fig. 21.24 – “Carnival of the Harlequin” by Joan Miro, ca. 1924-25. Also see http://paintingandframe.com/uploadpic/joan_miro/big/carnival_of_harlequin.jpg 

Describe the shapes in this painting. Are the shapes organic or geometric? Which ones? Describe how the shapes interact, or “touch” each other. Are the edges of the shapes soft or hard? Do they bump, blend, or overlap? Support your answers with specific examples.

Answer:

The shapes in the painting are composed of both organic and geometrical shapes. The organic shapes resemble natural world and include the sun and animals like dogs and insects. The geometric shapes include circle, a cube and a rectangular mart. The edges of the shapes are both soft and hard with others overlapping.

2) Page 183, fig. 8.5 – “Workers of the World, Unite!” by Rockwell Kent, 1937. Also see https://art.famsf.org/sites/default/files/artwork/kent/3154201309360035.jpg 

Describe the use of line in this print. What types of line (long/short, smooth/jagged, slow/aggressive, etc) are present and what do you believe these lines express? Are there any contour lines? Hatching or cross-hatching? Where? In what direction(s) do the lines move? Support your answers with specific examples.

Answer:

The lines used in the painting are slow and aggressive lines to which I believe they represent agility. There are contour lines to which have been used to sketch the image of the man and as well both hatching lines are present all over the painting in a horizontal manner and parallel to each other. The hatch lines have been used to produce value variations in the whole painting.

3) Page 398, fig. 17.12 – “Sortie of Captain Banning Coq’s Company of the Civic Guard (The Night Watch)” by Rembrandt van Rijn, 1642. Also see https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/The_Nightwatch_by_Rembrandt.jpg 

Describe the use of light in this painting. Is it generally light or dark? Does it have a broad or narrow value range? Is the light hard or soft? What is your subjective reaction to the painting (do you like it or not and why)? Support your answers with specific examples.

Answer:

The lighting of the painting is generally dark. The painting has a broad range of lighting value. The lighting is hard as the source of light is generally small to the objects. I like the painting because it regards night watching to which is depicted by the lighting to indicate darkness at the night thereby a clear impression of the watchmen.

4) Page 381, fig. 16.18 – “St. Luke Drawing the Virgin” by Rogier van der Weyden, c. 1435. Also see http://employees.oneonta.edu/farberas/arth/Images/ARTH_214images/rogier/luke/luke_bruges.jpg 

What are the system(s) or method(s) being used to convey the illusion of space? Hint: the artist has used at least 2 methods here. Name and describe them. What is your subjective reaction to the painting? Support your answers with specific examples.

Answer:

Color and value have been used to create the illusion of space as he has used lighter and cooler color to indicate further objects. In addition he has used overlapping to convey illusion of space, the space has been positioned behind the people and the buildings. I like the painting as the illusion of space has been outlined and conveyed clearly differentiating between objects that are close and far such as the women and the sky.

5) Page 248, fig. 11.10 – Colossal Head, Olmec, 1500-300 BCE. Also see http://www.art-prints-on-demand.com/kunst/olmec/colossal_head_1_san_lorenzo_v_hi.jpg 

Describe the mass, form, and shape of this object. Consider the size, density, material(s) used, and how it might interact with the real space around it. How would you describe its texture? Support your answers with specific examples.

Answer:

The object is heavy and in a three dimensional form and shape. The object is huge and heavy and can be used to implicate authority in stature. The texture of the object is rough as the face is wrinkled and there are so many holes around the face implying a rough texture.

6) Page 509, fig. 22.10 – “Blam” by Roy Lichtenstein, 1962, oil on canvas. See also http://www.roylichtenstein.com/images/paintings/blam.jpg 

Describe the use of color in this painting. What hues are present (primary, secondary, and/or tertiary)? Refer to the color wheel on page 90 for assistance. How intense are these individual colors? What are their individual values? What are their temperatures? How has the artist used color to communicate mood? 

Answer:

The color used in the painting is bright with high contrast. Primary hues are present in the painting as it consist of the red, yellow and blue colors. The colors are of deep intensity as well as dark color value. The temperatures of the colors present are both warm and cool, with red and yellow being warm and advances higher and blue being cool.

7) Page 417, fig. 18.8 – Underglaze-painted mosque lamp from the Dome of the Rock, 1549. See also http://www.bmimages.com/pix/PRS/00034175_006.JPG 

Is this an example of rhythm or pattern? Why? Please describe to what degree this object depicts rhythm or pattern.

Answer:

The painting is a pattern. The reason behind is that the objects that are repeated have no variations and are consistent in the same form and manner. The pattern is repeated at an able of 180 degrees.

8) Page 432, fig. 19.7 – “Vishnu Dreaming the Universe”, relief panel, 6th century CE. See also http://arthistoryteachingresources.org/wp-content/uploads/2015/01/vishnu_on_the_cosmic_waters-141D1F509017700EE20-531×700.jpg Describe the balance in the relief sculpture. Since no image/object utilizes just one type of balance, please use all applicable terms (horizontal, vertical, occult, etc) in your description. Remember to describe in detail why the image is balanced in this way by pointing out areas that demonstrate this.

Answer:

The balance of the relief sculpture can be termed as being symmetrical as there is equal weights on the equal sides. There are also horizontal and vertical balance. Vertical balance has been achieved by Vishnu while the horizontal balance has been achieved by the servants.

9) Page 256 – “Kneeling Mother with a Child at Her Breast”, Paula Modersohn-Becker, 1907. See also https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/cd/37/d0/cd37d00b344b44dc71d7062730c43423.jpg 

Define “contrast” as a principle of design. What is the level of contrast in this image? Explain in regards to the visual elements (light, line, texture, space, shape, etc). Make sure you consider a variety of types of contrast present in the image, not just one or two.

Answer:Contrast refers to the arrangement of the different elements in a piece of art to create visual interest. Medium contrast level has been used in the image as it is not of low quality and neither are there lots of details in the image. There is no much lighting in the picture but the contrast is good, the texture of the image is smooth and the space has been achieved through overlapping. Size contrast has been achieved by the mother and the breastfeeding baby while light contrast have been achieved by differentiating bright and dark images.

10) Page 451, fig. 19-34 – “The Great Wave at Kanagawa” by Katsushika Hokusai, 1830-32. See also http://www.metmuseum.org/toah/images/hb/hb_JP1847.jpg 

In your opinion, what is being emphasized in this print? Which visual elements and/or principles of design did the artist subordinate or allow to dominate in order to create this effect. Explain.

Answer:

In the print, motion of water has been emphasized. Visual elements of motion that has been used include rhythm, to which the tides have been repeated though with variations in size. There is also asymmetrical balance as some weight tend to be heavier in the direction of motion. Besides, the lines have been used to indicate motion as well to indicate the movement of water in an aggressive manner.

Save your time - order a paper!

Get your paper written from scratch within the tight deadline. Our service is a reliable solution to all your troubles. Place an order on any task and we will take care of it. You won’t have to worry about the quality and deadlines

ORDER NOW
Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>